Akvariefisk

Akvariefisk - Guppy - TXS

Mange har sikkert prøvet at have et akvarie på værelset som barn. For mange en KÆMPE og SPÆNDENDE oplevelse. At sidde der, stille og roligt, og kigge ind i familiens levende TV – hvilke magiske stunder. Altid var der noget nyt og anderledes at se.

Guppy

De fleste af os har sikkert haft en flok guppyer i akvariet. Den nemme, livlige og smukke akvariefisk var altid i bevægelse og altid på jagt efter mad. Svømmende rundt tæt på overfladen for at være helt klar til næste fordring. Jo jo, hannerne havde da også andet i fiskehovedet end foder. Slægten skulle jo foreviges og videreføres – helst i alle hunnerne på een gang.

Vidste du at en guppy hun kunne gemme sæden til mange fødsler?

I nogle tilfælde kunne en stor guppy hun med blot en befrugtning have sæd nok til 30-40 fødsler. I alle tilfælde ville der gå ca. 30 dage førend at æggene var gennemgået processen med at blive befrugtet, modnet og til slut ville guppy ungerne være klar til at blive skudt ud af moderen. Ud i en tilværelse som et let bytte – en dejlig levende snack – for alle de andre fisk i akvariet

Vildtfangede guppyer

Tidligere var det muligt og endda ret nemt at få fat i vildtfangede gupyer, men sådan er det heldigvis ikke mere. Lovgivninger og regler for at fange alverdens dyr – også guppyer – beskytter disse kære akvariefisk og områderne som de kunne fanges i. Og sådan bør det også være!

Selvom jeg har haft akvariefisk i næsten 40 år, så har jeg aldrig købt eller solgt en vildtfanget guppy. Nok har jeg set dem forskellige steder, men aldrig har jeg taget dem med hjem i baljen.

Forskellen er stor

Forskellen mellem en vildtfanget guppy han og en “fordansket” guppy han er stor. Endda vildt stor. Oftest så er de vildtfangede hanner små og med relativ ringe farvepragt. Også halen er lille, evt. med split eller sværd.

De fordanskede guppy hanner er ret store, med masser af farve og nogle med kæmpe haler. Faktisk så kan halerne være så store at guppy hannerne ikke kan følge med hunnerne….og det betyder jo så at hunner ikke bliver befrugtet. I hvert fald ikke at dem med de store haler eller evt. kun ved et tilfælde (f.eks. i forbindelse med fordring).

De manglende befrugtninger kan jo være katastrofale for slægten, men sådan er livet jo – også i et akvarie. De stærkeste vinder og overlever.

Unger af vildtfangede guppyer

Måske kan du være heldig at finde en dyrehandler som har eller kan skaffe unger af vildtfangede guppyer. Disse guppyer, altså forældrene, har gode livsbetingelser i deres hjemland – primært Brasilien / Amazonfloden. Og fra dem tages der, under kontrol og med forsigtighed, en flok unger som der kan yngles videre på. Disse unger eller deres efterkommere kan man nogle gange være heldig at kunne købe.

De (ungerne af ungerne) er oftest meget stærke og yngler som……..nå ja, som guppyer 🙂

Vær den første til at kommentere på "Akvariefisk"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*